Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde yer alan Manisa şehrine bağlı olan Akhisar ilçesi bünyesinde birçok tarihi ve doğal güzelliği barındırmakta. Burada bilinen ilk yerleşimin Cilalı Taş Devri’ne kadar uzandığı düşünülmektedir. Köklü ve çok eski bir geçmişe sahip olan Akhisar’ı ziyaret ettiğinizde bu geçmişe ait eserleri görebilir, ilçe içinde yapılan şenliklere katılabilir kültür ve sanat merkezlerinde yer alan aktivitelere katılabilirsiniz.
1-Milli Egemenlik Meydanı
Akhisar’ın merkezi olan ve biriyle buluşulacağı zaman ilk akla gelen yerdir Milli Egemenlik Meydanı. Meydana geldiğinizde son derece ustalıkla yapılmış Akhisar Belediye binası ve Atatürk Anıtı sizleri karşılar. Meydan, her gün birçok kişinin uğrak noktasıdır. Milli Egemenlik Meydanı’nda normal günlerde belediye binasını ve Atatürk Anıtını ziyaret edebilirsiniz. Resmi bayramlar ve özel günlerde ise bu meydanda yapılan özel etkinliklere katılabilirsiniz. Aynı zamanda Akhisar’ın her yerine yakın olduğu için Akhisar gezinizde bu noktayı merkez olarak belirleyebilirsiniz.
2-Thyateria Antik Kenti
Akhisar birçok doğal güzelliği bünyesinde bulundurduğu gibi birçok tarihi güzelliğe de ev sahipliği yapıyor. Bu güzelliklerden biri de her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlayan Thyateria Antik Kenti’dir. Antik kent ismini Akhisar’ın eski ismi olan THYATERİA’dan alır. Thyateria Antik Kenti’nin en önemli ve dikkat çeken özelliklerinden birisi Aziz Pavlus tarafından Batı Anadolu’da kurulan Hristiyanlığın ilk yedi kilisesinden biri olmasıdır. Antik kentte bugün bile tarihin görkemli izlerini görmek mevcut. Müze kartla antik kente ücretsiz bir şekilde girebilirsiniz. Antik kente müze kartsız biletle giriş ücreti 20 TL.
3-Akhisar Müzesi
Akhisar'a gelen herkesin mutlaka ziyaret ettikleri yerlerden biri olan Akhisar Müzesi 2012 yılında müze olarak ziyarete açılmıştır. Müzede birçok bölümde birçok arkeolojik ve etnografik eser sergilenmektedir. Bu eserlerin arasında yaşı 18 milyona dayanan fosiller, Helenistik döneme ait seramik örnekleri günümüzden 2500 yıl önceye ait figürinler, yağ kandilleri bulunmakta. Müze sadece bunlarla sınırlı değil müzeye gittiğinizde yöreye ait kıyafetleri, el işi dokuma halıları da görebilir Manisa’nın tarihi hakkında bilgiye sahip olabilirsiniz. Müze pazartesi günü hariç haftanın her günü saat 08:00-19:00 arasında ziyaretçilerini ağırlıyor. Müzeye giriş ücreti 40 TL olup müze kartınız var ise müze kartla da giriş yapabilirsiniz.
4-Paşa Camii ve Paşa Hamamı
Akhisar’ın en eski yapılarından olan ve güzelliği ile ziyaretçilerini her zaman mest eden Paşa Camii ve Paşa Hamamı’nın yapılış tarihleri 14.yüzyıla dayanıyor. İçinde birçok tarihi unsur ve mimari detayı bulunduran Paşa Cami, Sarı Ahmet Paşa adına yapılmıştır. Caminin yapımından sonra gelir sağlamak amacıyla da başta Paşa hamamı olmak üzere çeşitli dükkanlar yaptırılmıştır. Bu bölgeyi ziyaret edip cami avlusundan caminin eşsiz mimarı detaylarını ve Türkiye’nin ilk cam fabrikasından üretilmiş mavi camlarını gözlemleyebilirsiniz.
5-Egea Zeytinyağı Aletleri Müzesi
İçeri girdiğinizde kaliteli ve eğlenceli vakit geçirebileceğiniz yapımı 1900’lü yılların başına dayanan Egea Zeytinyağı Aletleri Müzesi, 650 metrekarelik geniş bir alan üzerine kurulmuş. Bu müzede zeytinden zeytinyağı yapmaya yarayan aletlerin sergilenmesinin yanı sıra içinde birçok mutfağın yemeklerini sunan kafe ve restoranlara uğrayıp dinlenirken farklı kültürlerin yemeklerini her gün 11:30-23:30 saatleri arasında deneyebilirsiniz.
6-Zeynelzade Halk Kütüphanesi
Hashoca Camii’nin avlusunda yer alan Akhisar’ın ilk kütüphanesi olan Zeynelzada Halk Kütüphanesi, 1797 yılında Zeynelzade Hacı Ali Ağoğlu tarafından yaptırılmış. Kütüphanede bine yakın el yazması kitap bulunmaktadır. 2007 yılında tamamlanan restorasyon çalışmalarından beri ziyaretçilerine açık olan kütüphane misafirlerini görkemli mimarisiyle de büyülüyor.
7-Arasta Çarşısı
Akhisar’ın en işlek yerlerinden biri olan Arasta Çarşısı, içinde çeşitli esnaf ve dükkanların bulunduğu ziyaretçilerin her işini görebileceği yerdir. Bakır ve kalay işletmeci ustalarından Akhisar’a özgü kıyafet ve eşyaların satıldığı dükkanlara her şeyi burada bulmak mümkündür. Gün boyunca burayı gezebilir alışveriş yapabilir karnınız acıkınca birçok alternatif arasından size uygun olan seçeneği belirleyip yemek yiyebilirsiniz. Yemeğinizi yedikten sonra Çınar Altı’nda bulunan meşhur çeşmeden serin serin Manisa suyunu da içebilirsiniz.