Türkiye'nin Ege bölgesinde yer alan Aydın, tarihi boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir bölge olarak bünyesinde birçok kültürel mirası ve doğal güzelliği bulundurmaktadır. Bu medeniyetlere bakıldığında, Antik çağda Afrodisias, Milet, Didyma, Nysa, Priene ve Magnesia gibi önde gelen kentlere ev sahipliği yaptığı görülmektedir. Tarihsel olarak, Aydın, M.Ö. 2500 yılında Hititler döneminde önem kazanmış, ardından 8. yüzyılda Lydia Krallığı zamanında en parlak dönemini yaşamıştır. Ayrıca, Selçuklu Hanedanı döneminde Türk uygarlığının kültürel mirası ve mimari eserleriyle zenginleştirilmiştir. Günümüzde ise Ege bölgesinin önemli turistik merkezlerinden biri olmaktadır.
1-Yörük Ali Efe Müzesi
Milli Kahraman Yörük Ali Efe'nin İzmir'den dönüşünden ölümüne kadar yaşadığı Yenipazar ilçe merkezindeki evi, 1980'li yıllarda meydana gelen bir yangın sonucu tamamen tahrip olmuş ve kullanılamaz hale gelmiştir ancak, 1995 yılında Aydın Valiliği tarafından Kültür Bakanlığına yapılan öneri kabul görmüş ve Yörük Ali Efe'nin mirasçıları, evin Kültür Bakanlığı'na bağışlanması şartıyla bu öneriyi kabul etmişlerdir. Böylece bu ev Yörük Ali Efe Müzesine dönüşmüştür. Ev, aslına uygun bir restorasyon sürecinin ardından ve bahçesi düzenlemelerle birlikte sergiye hazır hale getirilmiştir. Bu müzeyi ziyaret ettiğinizde balmumu heykelleri ve Ege bölgesine ait yöresel eşyaları saat 08.30-17.30 saatleri arasında ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.
2-Afrodisias Müzesi
Afrodisias Müzesi, Afrodisias Antik Kenti kazıları sırasında ortaya çıkarılan eserlerin sergilendiği ve müze ile ören yerinin iç içe olduğu nadir müzelerden biridir. Müze, farklı dönemlere ait eserlerin çeşitli bölümlerini barındırır. Küçük eserler salonunda, ören yerinin içinde bulunan Akropol Tepe ve Pekmez Tepe höyüklerinde yapılan kazılardan çıkarılan Kalkolitik Dönem, Bronz Çağı'nın erken, orta ve geç dönemlerini kapsayan Prehistorik eserler bulunur. Ayrıca, bu höyüklerden ve Afrodit Tapınağı çevresinden çıkarılan Lidya seramikleri, Arkaik, Klasik ve Helenistik dönemlere ait eserler de müzede sergilenir. Afrodisias Müzesi aynı zamanda ören yerinde gerçekleştirilen kazılardan elde edilen Roma, Bizans ve Erken İslami dönemlere ait eserlere de ev sahipliği yapar. Bu zengin koleksiyon, ziyaretçilere bölgenin tarihini ve kültürel mirasını keşfetme fırsatı sunar. Müzeyi haftanın her günü saat 10.00 - 17.30 arasında ziyaret edebilirsiniz.
3-Aydın Arkeoloji Müzesi
Aydın'ın Ilıcabaşı Mahallesi'nde bulunan Aydın Arkeoloji Müzesi, 15 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulmuş ve 17 Ağustos 2012 tarihinde ziyarete açılmıştır. Müze, bodrum, giriş ve bir kattan oluşmaktadır ve toplamda bin 340 metrekarelik sergi salonlarına sahiptir. Bu sergi salonlarında taş, cam, pişmiş toprak, sikkeler ve mozaik yer döşemeleri gibi çeşitli malzemelerden yapılmış arkeolojik eserlere ev sahipliği yapmaktadır. Bu eserler, bölgenin zengin tarihini ve kültürel mirasını yansıtan önemli kalıntılar içermektedir. Müze, ziyaretçilere Aydın ilinin tarihini ve arkeolojik geçmişini daha yakından tanıma fırsatı sunar. Bu eserleri haftanın her günü saat 08:30 - 17:00 saatleri arasında görebilirsiniz. Müzekart geçerlidir.
4-Milet Antik Kenti
Ege Denizi kıyısında, doğal güzelliklerle çevrili bir cennet köşesinde yer alan Milet Antik Kenti, zengin tarihi ve kültürel mirasıyla büyüleyici bir destinasyon sunuyor. Antik Yunan döneminde, Milet bilim, felsefe ve sanatın önemli merkezlerinden biriydi. Thales, Anaximander ve diğer ünlü düşünürler bu topraklarda doğdu veya çalıştı. Milet ayrıca antik dönemin en büyük ve işlek limanlarından birine ev sahipliği yapmıştır.Milet'i ziyaret ettiğinizde, antik tiyatrosu, Agora (pazar yeri), tapınaklar ve surlar gibi tarihi kalıntıları görmek için gerçek bir zaman yolculuğuna çıkacaksınız. Bu kalıntılar, Milet'in antik dönemdeki ihtişamını canlandırıyor. Ayrıca, deniz kıyısında konumlanmış olan bu antik kentin manzarası, ruhunuzu dinlendirecek ve büyüleyici anılar biriktirmenizi sağlayacak. Haftanın hergünü 08:30-17:00 saatleri arası ziyaret edilebilen Milet Antik Kenti'nde Müzekart geçmektedir.
5-Arapapıştı Kanyonu
Aydın'ın doğal güzelliklerinden biri olan Arapapıştı Kanyonu, Türkiye'nin batı sahilinde gizli bir doğa cennetidir. Bu benzersiz kanyon, dik kayalıkların, yeşil bitki örtüsünün ve serin suların muhteşem bir birleşimidir. Adını, suların derin vadilerde "arapapıştı" şeklinde çıkardığı seslerden alır. Arapapıştı Kanyonu, doğa yürüyüşleri ve doğa sporları için ideal bir mekandır. Kanyonun içindeki göletlerde serinleyebilir ve muhteşem doğal güzelliklerin tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca, kuş gözlemcileri ve doğa fotoğrafçıları için de büyüleyici bir yerdir. Arapapıştı Kanyonu, doğayla iç içe bir kaçamak arayan herkes için vazgeçilmez bir destinasyondur ve Aydın'ın doğal zenginliklerini keşfetmek isteyenler için ideal bir seçenektir.
6-Güvercinada Kalesi
Kuşadası'nda yer alan Güvercinada Kalesi, Kuşadası Körfezi'nin ağzında bulunan limanı korumak amacıyla inşa edilmiş önemli bir tarihi yapıdır. Güvercinada üzerinde, Barbaros Hayrettin Paşa tarafından inşa ettirilen bir iç kale ile İlyas Ağa tarafından inşa edilen surlar yer almaktadır. Bu surlar, Mora İsyanı sırasında adalardan ve denizden gelebilecek saldırıları engellemek için inşa edilmiştir. Bu surların yapımında kullanılan taşlar Yılancıburnu'ndan getirilmiştir. Güneyde yer alan surların doğu yönünde bulunan bir giriş kapısı, yuvarlak kemerli ve iki kule ile korunmaktadır. Kuzey kule beşgen, güney kule ise silindirik bir yapıdadır. Giriş kapısının üstündeki boşluk, daha önce bir kitabenin yer aldığını gösterir. Ayrıca, surların inşa kitabesi kuzeydeki kule duvarı üzerinde bulunmaktadır. Tarihe ışık vuran görüntüsü ve stratejik önemi nedeniyle bölgenin zengin tarihini yansıtan Güvercinada Kalesini ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilir ve içinde bulunan kafelerde dinlenebilirsiniz.