Cibali’den Fener’e; Balat’tan Ayvansaray’a uzanan muhteşem bir gezi planı için tek yapmanız gereken, 1–2 gününüzü ayırmak ve ve ve en güzelinden bir fotoğraf makinesi edinmek. 3 büyük dine mensup insanların hoşgörü içerisinde bir arada yaşadığı Balat, İstanbul’un en “şahsına münhasır” yerlerinden. E böylesine özel bir yeri gezmek de öncesinde planlama istiyor haliyle. Yürüyüş rotanızı iyi bir şekilde ayarlarsanız, Fener Balat’ın birçok yerini 1 günde keşfedebilirsiniz. İşte sizler için birkaç öneri:
1-Fener Rum Patrikhanesi
Ortodoks dünyanı merkezi olarak kabul gören Fener Rum Patrikhanesi’nin tarihi ta 12. yüzyıla dayanıyor. 1601 senesinde kadar Kadınlar Manastırı olarak kullanılan Fener Rum Patrikhanesi’ne giriş üçlü bir kapıdan gerçekleşiyor. Kapının işlemeleri ve iç dizaynındaki detaylar kesinlikle görülmeye değer. Fener Rum Patrikhanesi yol tarifi için tıklayın.
2- Fener Rum Lisesi (Kırmızı Mektep)
Günümüzdeki adı Özel Fener Rum Lisesi ve İlköğretim Okulu olan Fener Rum Erkek Lisesi, İstanbul’un sayılı Rum eğitim kurumlarından biri olma özelliğini taşıyor. Mimarisinden dolayı Kırmızı Mektep olarak da anılan Fener Rum Lisesi, Fener Rum Patrikhanesi’nin hemen arkasındaki Sancaklar Yokuşu’nda yer alıyor.
3-Sveti Stefan Bulgar Kilisesi
Fener’in Haliç’e bakan kıyısında mükemmel bir konuma sahip olan Sveti Stefan Bulgar Kilisesi’nin her gün 08.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Osmanlı Dönemi’nde Fener Rum Patrikhanesi’ne bağlı olan Bulgar Kilisesi’ni diğer yapılardan ayıran en önemli özelliği ise tamamının demir döküm demonte olması. Sveti Stefan Bulgar Kilisesi yol tarifi için tıklayın.
4-Moğolların Meryemi Kilisesi (Kanlı Kilise)
Dimitri Kantemir’in evinin önündeki merdivenlerden çıkarak ulaşabileceğiniz Kanlı Kilise ya da diğer bir bilinen adıyla Moğolların Meryemi Kilisesi Bizans Dönemi’nde inşa edilmiş. Fatih Sultan Mehmet’in “kiliseye asla dokunulmaması” ile ilgili ferman bile çıkarttığı kilise İstanbul’un Fethi’nden günümüze dek pek çok tarihi olaya da tanıklık etmiş.
5-Balat Sokakları
Renk renk ahşap evlerin dizi dizi sıralandığı Balat sokakları, İstanbul’da kaybolmak için can atacağınız bir yer olacak. Hafta sonlarından ziyade hafta içi ziyaret ederseniz eğer sokakları her zamankinden daha boş bulabilir ve gönlünüzce kartpostalları kıskandıracak güzellikteki Balat sokaklarını fotoğraflayabilirsiniz.
6-Merdivenli Yokuş
Kuşkusuz sosyal medya mecralarında Balat diye arattığınızda ilk karşınıza çıkacak şeylerden biri de Merdivenli Yokuş olacaktır. Fener Balat’ın en fotojenik köşesi olan Merdivenli Yokuş, UNESCO Kültür Mirası kapsamında restore edildi. Cumbalı ahşap evlerin yan yana sıralandığı, pastel tonlarındaki Merdivenli Yokuş, Fener Balat turunuzun unutulmaz duraklarından olacak kuşkusuz.
7-Antikacılar, Çıfıt Çarşısı
Çıfıt (Osmanlı Dönemi’nde “Çıfıt” Yahudi demek) Çarşısı diye de anılan Balat Antikacıları antikacılar, aynacılar, eskiciler, Yanbol Sinagogu ve Agora Meyhanesi’nin de bulunduğu küçük bir meydanda yer alıyor. Tarihi Agora Meyhanesi’ni çevreleyen antikacılardan ilginç hediyelikler de alabilirsiniz.