BUL

Karaman'da Gezilecek Yerler

İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Karaman, adını Karamanoğulları Beyliği’nden alır. Karaman adından önce Lârende olarak da bilinen şehir, önemli ticaret ve kültür merkezlerindendir. Karaman’a karayolu ve demiryolu ile kolay bir şekilde ulaşıp yer altı mağaralarını, müzeleri, ibadet mekanlarını kale gibi birçok tarihi yapıyı ziyaret gezebilirsiniz. Ayrıca Karaman’a geldiğinizde merkezde bulunan ve Karamanlıların buluşma noktası olan saat kulesini de ziyaret edebilirsiniz.

1-İncesu Mağarası

İncesu Deresi’nin yamaçlarında Taşkale Köy merkezine 9 kilometre uzaklıkta olan İncesu Mağarası, 1356 metre uzunluğa sahip olup içinde doğanın bıraktığı birçok hatıra ve izi barındırır. Birbirinin devamı olan iki mağaradan oluşan Miyosen Kireç taşlarının oluşturduğu İncesu Mağarası’nı ziyaret edip mağaranın içinde oluşan dikit, sarkıt ve traverten havuzlarını görmek mümkündür. Ziyaretçileri için yürüyüş yolu da bulunan mağaraya ışıklandırma da yapılarak mağaraya gelenlere rahatça gezinme imkânı sunulmaktadır. Mağara haftanın her günü saat 09:00-17:00 arasında ücretsiz bir şekilde ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

İncesu Mağarası

2-Karaman Müzesi

Karaman Müzesi, Karaman merkezde Hatuniye Medresesi’nin hemen yanında yer almaktadır. Karaman ve Karaman’ın çevresinde yer alan illerden toplanan birçok arkeolojik ve etnografik esere ev sahipliği yapan Karaman Müzesi, ziyaretçilerine birçok kültürün eşyalarını görme fırsatı sunuyor. Karaman Müzesi, iki kattan oluşmaktadır. Bu katlarda teşhir salonu, sergi salonları, yönetim birimleri ve depolar yer almaktadır. Bu bölümlerde ise sergilenen kemikten ve madenden yapılmış takılar, silahlar, sikkeler, topraktan kaplar gibi tarihi eşyaları görebilir böylece geçmişte bu bölgede yaşamış olan topluluklara ait yaşam biçimine tanıklık edebilirsiniz. Müze, her gün saat 08:30-17:30 arasında açıktır ve müzeye giriş ücretsizdir.

Karaman Müzesi

3-Karaman Kalesi

Karaman merkezde Hisar Mahallesi’nde yer alan Karaman Kalesi’nin 12.yüzyılın başlarında yapıldığı düşünülmektedir. İç içe üç surdan oluşan Kalenin bölümleri iç, dış ve orta kaleden oluşmaktadır. Kalede Roma, Bizans ve Bronz çağlarına ait olan izlerini de görmek mümkündür. Kalenin çevresinde yer alan yeşil alanda dinlenebilir ve kaleyi dinlenirken sakince gözlemleyebilirsiniz. Haftanın her günü her saati kaleyi ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

karaman kalesi

4-Hatuniye Medresesi

Hatuniye Medresesi, Karaman merkezde yer almaktadır. Medrese, 1382 yılında Karamanoğlu Alaaddin Bey’in eşi Nefise Sultan tarafından yaptırılmıştır. Medresenin yapımında kesme taşlar kullanılmıştır. Hatuniye Medresesi’ni gezip revaklarla çevrili avlusunda yer alan öğrenci hücrelerini görebilir ve medresenin ilgi çekici süslemelerini gözlemleyebilirsiniz. Bu süslemeler, taç kapı, eyvan kemeri ve köşe odaların girişlerinde yoğunluk gösterir. Süslemelerde birçok geometrik ve bitki motifi bunların yanında palmetler ve yazılar yer alır.  Hatuniye medresesine giriş ücreti bulunmamaktadır.

Karaman Hatuniye Medresesi

5-Çeşmeli Kilise

Karaman merkezde Tapucak Mahallesi’nde yer alan Çeşmeli bir diğer adıyla Surp Asvadzadzin Ermeni Kilisesi, uzunlamasına üç sahınlı kesme taşla yapılmış bir kilisedir. Bizans devrine ait olan bu kilise daha önce cezaevi olarak da kullanılmış günümüzde ise restore edilip sergi, toplantı salonu ve müziksel dinletilere ev sahipliği yapmaktadır. Çeşmeli kilisesini ziyaret ederken kilisenin sokağında yer alan hamamı tarihi Türk, Rum ve Ermeni evlerini görmek de mümkündür. Dış ve iç yapısıyla görsel bir şölen sunan Çeşmeli Kilisesi ziyaretçilerinin kullanımına açıktır.

Karaman Çeşmeli Kilise

6-Karaman Ulu Camii

Karaman Ulu Cami, Karaman şehrinin Akçaşehir ilçesinde yer almaktadır. Yapım tarihi net olarak bilinmese de caminin uzun yıllardır ayakta olduğu bilinmektedir. Karaman’ın tek hünkâr mahfili olan camide aynı anda 800 kişi ibadet edebilmektedir. Zengin stalaktit süslemesiyle etkileyici güzelliğe sahip olan mihraba, mihrap önünde yer alan renkli ve tezhipli bir alana ve işçilikle boyanarak yapılan desenleriyle ziyaretçilerini etkileyen görüntüye sahip olan Ulu Cami çok sayıda kemer ve yığma sütun tarafından taşınmaktadır. Cami hem ibadete hem de ziyarete açıktır.

Karaman Ulu Camii

Yazıyı Değerlendirin!

Oyunuz:
0/1500