Ege Bölgesi’nin en büyük ikinci şehri olan Manisa, Spil Dağı’nın eteklerine kurulmuş bir şehirdir. Şehzadeler Şehri olarak da bilinen Manisa, birçok tarihi esere ve doğal güzelliğe ev sahipliği yapmaktadır. Antik Çağ’da ‘Magnesia’, Roma İmparatorluğu döneminde de ‘Magnesia ad Sipylum’ olarak da anılan Manisa kenti bu dönemlerden kalan izleri, kent içinde oluşturulan müzeler ve sergilerle hem muhafaza edip hem de bu izleri gözler önüne sermektedir.
1-Kula Peri Bacaları
Ziyaretçilerine görsel bir şölen sunan Kula Peribacaları, Manisa’nın Kula ilçesinde yer almaktadır. Vadi yamaçlarından inen sel sularının ve rüzgârın tüflerden meydana gelen yapıya çarpıp aşındırmasıyla oluşmuştur. Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Tabiat Anıtı ilan edilen Kula Peri Bacaları, her yıl birçok ziyaretçiye kapılarını açar. Kula Peri Bacalarının çevresinde aynı zamanda ziyaretçilerin çevreyi daha rahat bir şekilde gözlemleyebileceği bir seyir tepesi de vardır bu seyir tepesine de ziyaretçiler, yapılan basamaklarla kolay bir şekilde çıkabilir. Kule Peri Bacalarını haftanın her günü ve günün her saati gezebilirsiniz. Giriş ücreti bulunmamaktadır.
2-Spil Dağı Milli Parkı
Manisa'nın ikonik güzelliklerinden biri olan Spil Dağı Milli Parkı, merkeze yaklaşık 25 km uzaklıkta konumlanmıştır. 1969 yılında milli park statüsü kazanan bu bölge, her mevsim ziyaretçilerini karşılamaktadır. Spil Dağı, hem profesyonel dağcılar için hem de doğa severler için benzersiz bir deneyim sunmaktadır. Yörenin zengin kültürel mirası arasında yer alan meşhur Manisa tarzanı efsanesi, bu dağın etrafında dolaşan ilginç hikayelerden biridir. Milli park içerisindeki özel manzara noktaları, göletler ve dinlenme alanları ziyaretçilere dinlendirici bir ortam sunmaktadır. Ayrıca, Spil Dağı Milli Parkı'nın yamaç paraşütü gibi heyecan verici aktivitelere de olanak tanıdığını unutmamak gerekir. Bu doğal cennette, eşsiz manzaralar eşliğinde huzur dolu anlar yaşayabilirsiniz.
3-Manisa Arkeoloji Müzesi
Manisa il merkezinde yer alan Manisa Müzesi, 29 Ekim 1937 tarihinde müze olarak açılmıştır fakat müze zamanla yetersiz kaldıkça yapılan restorasyon ve düzenlemeler ile büyüyerek günümüzdeki haline ulaşmıştır. Manisa Müzesinde yüzyıllar boyunca Manisa kenti üzerinde yaşamış yerel halka ait özgü birçok eşyayı, Batı Anadolu’nun farklı noktalarında toplanan arkeolojik ve tarihi eserleri, Bizans Dönemine ait birçok mezar taşı, lahit, mozaik, toprak kap, heykel, büst ve fildişi objeleri bünyesinde bulundurur. Manisa ve Manisa çevresinde yaşamış yörelere ait gelenek, görenek ve yaşam tarzıyla bu müzede tanışmak mümkündür.
4-Manisa Kalesi
Mersin merkezde yer alan Manisa Kalesi, iç ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşur. İç kale beşgen yapısı nedeniyle Sandık Kale olarak da isimlendirilir. Geçmişte stratejik olarak savaşlarda büyük önemi olan Manisa Kalesi birçok kez düşmanı durdurabilmiştir. 17. Yüzyılda kaleyi ziyaret eden Kâtip Çelebi seyyahnamesinde kaleyle ilgili birçok bilgiye yer vermiş ve kalenin öneminden bahsetmiştir. Tarihte birçok sarnıç, cami ve binaya ev sahipliği yapılan kalede günümüzde sadece sarnıç kalıntıları bulunmaktadır. Kaleyi ziyaret ederek hem bu yapıları görebilir hem de eşsiz Manisa manzarasını seyredebilirsiniz. Kaleye giriş ücretsiz olup haftanın her günü ziyaretçilerine açıktır.
5-Şehzadeler Parkı
Manisa merkeze bağlı 2.Anafartalar mahallesinde olan Şehzadeler Parkı aynı zamanda Masal Parkı adıyla da bilinir. Girişinde geçmişten günümüze kurulan tüm Türk Devletlerinin bayraklarıyla ziyaretçilerini karşılayan bu park, içinde Osmanlı eserlerinden camileri, hanları, kervansarayları ve kuleleri de bulundurmaktadır. Bu eserlerin yanı sıra bir şeyler yiyip içebileceğiniz kafeteryalar, yürüyüş yolları da mevcut. Parkın yapılışı sırasında hiçbir ağaca zarar verilmemiş olması da parkta size doğal bir manzarayla karşılaşma imkânı sunuyor ayrıca parkın içinde çocuklar için de çeşitli çizgi film karakterlerinin maketleri ve minyatürleri bulunmakta. Parka giriş ücretsiz olup gece saat 07.00-01.00 arasında ziyaret edebilirsiniz.
6-Yeni Han
Manisa merkezde bulunan Yeni Han, alt kat odalarının avlu tarafına, üst kat odalarının ise revaklara açıldığı özel bir mimari eserdir. Manisa halkı için ya da Manisa’yı ziyarete gelenler için alışveriş ve kültür merkezi görevi görmektedir. Alışveriş yaparken hanın tarihi dokusunu inceleyebilir meşhur Civeli kahvesini içerken tarihin han üzerinde bıraktığı izleri gözlemleyebilirsiniz. Merkezde olması dolayısıyla ulaşımın çok rahat olduğu Yeni Han’a giriş ücreti yoktur. İçerisinde bulunan ahşap oymacıları, cam sanatçıları ya da takıcılardan da sevdiklerinize hediyelik eşyalar alabilirsiniz.
7-Adala Kanyonu
Manisa’nın Salihli ilçesinde yer alan tarihte Hermos olarak da bilinen şimdiki adıyla Adala Kanyonu, eşsiz görüntüsüyle ziyaretçilerini büyülüyor. Yemyeşil doğanın içinde yer alan kanyon, kamp yapan, yürüyüş yapan ya da doğayla baş başa kalmak isteyen ziyaretçileri ağırlıyor. Özellikle çevresindeki yolların düzlüğü, yürüyüş yapmaya elverişli olması birçok insana huzurlu ve rahat bir ortamda spor yapma fırsatı veriyor. Kanyonun ilerisine gittiğiniz de ise balık çiftliklerine ulaşıp yandan akan Gediz Nehri eşliğinde balığınızı da yiyebilirsiniz. Adala Kanyonuna günün her saati ücretsiz bir şekilde girebilirsiniz.
8-Sardes Antik Kenti
Lidya Krallığı'nın başkenti olan Sardes Antik Kenti, Artemis Tapınağı, Lidya tümülüsleri ve Gymnasion kompleksi gibi zengin alanlara ev sahipliği yapmaktadır. Manisa'nın Salihli ilçesinde bulunan antik kentte dünyanın en büyük sinagoglarından biri bulunmaktadır. Hamam, avlu ve spor alanları gibi çeşitli bölgeler de ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Ancak, Artemis Tapınağı'nda bazı sütunlar, geçmişteki depremler nedeniyle hasar görmüştür.
Roma Caddesi olarak bilinen bölümde, Bizans dönemine ait dükkanlar bulunmaktadır ve bu dükkanlar termal sularla ısınmaktadır. Sardes, Salihli merkezine yaklaşık 10 km uzaklıkta yer almaktadır ve 1910 yılında keşfedilmiştir. Bir zamanlar Lidya İmparatorluğu'nun başkenti olan Sardes, tarihî önemiyle dikkat çekmektedir.