Karadeniz’in kıyısında yer alan meşhur limanıyla Türkiye’nin deniz ticareti için önemli bir yere sahip olan Zonguldak ülkenin en yoğun kömür madenlerine de sahip olan şehirdir. Bugüne kadar yapılan çalışmalar sonucunda tarihinin çok eskiye dayandığı bilinen Zonguldak, birçok medeniyetin kalıntılarını ve izlerini de taşımakta. Zonguldak şehri, zengin kültürel hatıralarının yanı sıra zengin bir yemek kültürüne de sahip. Bu şehre gelip Zonguldak şehrinin yöresel lezzetlerini de tadabilirsiniz.
1-Karadeniz Ereğli Müzesi
Zonguldak Ereğli’de yer alan Karadeniz Ereğli müzesi, Halil Paşa konağı olarak da bilinir. Zemin dahil 4 kattan oluşan müze, Halil Paşa Karamahmutoğlu tarafından 19’uncu yüzyılın sonlarında yaptırılmıştır. Müzeyi ziyaret ettiğinizde, binanın dışındaki süslemeleri de mutlaka incelemelisiniz. Bu süslemeler, Roma Dönemine ait eski binalardan toplanan antik spoli malzemeler devşirme olarak kullanılarak binanın dışına yapılmıştır. 1998 yılından beri hizmet veren müzeyi ziyaret ettiğinizde Roma, Hellen ve Bizans dönemlerine ait mermer mezar atellerini, mermer başlıklarını, takıları, farklı madeni eserleri, farklı medeniyetlere ait sikkeleri, yöreye özgü kadın-erkek kıyafetlerini ve eşyaları görmek mümkündür. Müzenin üçüncü katında ise Osmanlı Dönemi’ne uygun döşenmiş odaları görüp kendinizi Osmanlı tarihinin içinde görebilirsiniz. Karadeniz Ereğli Müzesi, pazartesi günleri kapalı olup haftanın diğer günleri saat 08:30-17:30 arası ziyaretçilerine açıktır. Müzeye giriş ücretsizdir.
2-Zonguldak Maden Müzesi
Zonguldak merkezde Çınartepe Mahallesinde yer alan Zonguldak Maden Müzesi, teşhir salonları, fuaye alanı, toplantı salonu, depolar ve idari birim odalarına sahiptir. Zonguldak ili için hayati bir önem taşıyan ve Zonguldak ilinin en önemli üretim kaynağı olan taş kömürü madenciliğinin yerel halkın hayatına nasıl entegre edildiğini bu müzede görmek mümkündür. Müzeye ilk girdiğinizde on dakikalık Zonguldak tanıtım klibinin ardından müzeye girip madencilik ile ilgili birçok esere ve bilgiye ulaşabilirsiniz. Müzede ikinci kata çıktığınızda iş güvenliği, topoğrafya, sağlık ile ilgili malzemeler ve eğitim kitaplarını görüp inceleyebilirsiniz. Zonguldak Maden Müzesi’ni zonguldakmadenmuzesi.com adresinden de sanal tur olarak gezebilmeniz mümkündür. Müze pazartesi günleri kapalı olup, hafta içi 08:30-18:00 saatleri arasında hafta sonu ise 10:00-18:00 saatleri arasında ücretsiz bir şekilde ziyaretçilerine hizmet vermektedir.
3-Gökgöl Mağarası
Zonguldak’ın hemen girişinde yer alan Gökgöl Mağarası birbirinden farklı dört kattan oluşan toplam uzunluğu 3350 metreye kadar varabilmekte. Mağaranın içinde birçok damlataş birikimi olmakla beraber mağazanın her yerinin traverten, sarkıt, dikit sütunlarla kaplı olduğunu görmek mümkündür. İkisi fosilleşmiş üç ağzı vardır nitekim girişi sağlayan ve fosilleşmiş ağızlardan olan en büyük ağız oldukça büyüleyici bir görünüme sahiptir. Gökgöl mağarasında ziyaretçiler için yürüyüş yolları, köprüler, seyir terasları ve ışıklandırmalar da bulunur. Doğayla iç içe bir gezi fırsatı sunacak Gökgöl Mağarası’nı pazartesi hariç her gün 10:00-19:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Öğrenci bileti 10 TL tam bilet 15 TL’dir.
4-Gazi Alemdar Gemisi Müzesi
Karadeniz Ereğli Limanı içinde bulunan Gazi Alemdar Gemisi Müzesi, kurtuluş savaşının önemli simgelerinden biri olan Alemdar Gemi’sinin kopyası yapılarak oluşturulmuş ve kurtuluş savaşında yaşanmış ilk ve tek deniz savaşının izlerini ziyaretçilerinin önüne sermektedir. Kurtuluş savaşı hakkında birçok bilgiye sahip olacağınız gemi müzesi ziyaretinizde denizcilik ile ilgili de birçok bilgiye erişebilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra Gazi Alemdar Gemi müzesinde geçmişten günümüze kadar gelen süreçteki donanmaların üniformalarını ve Piri Reis portresini görmek de mümkündür. Müzeyi ziyaret ettikten sonra sahilde yürüyebilir çevresindeki mekanlardan yemek yiyebilirsiniz. Müzeyi Pazartesi günü hariç her gün saat 10:00-12:00 ve 13:00-17:00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret etmek mümkündür.
5-Ilıksu Plajı
Kozlu Aşağıçayır köyü Ilıksu Mevkii’nde yer alan Ilıksu Plajı, Karadeniz’in serin sularına girip yüzme keyfi yaşayabileceğiniz en temiz plajlardan biri. Ilıksu Plajı’nın suyu gerçekten ne soğuk ne sıcaktır adı gibi ılıktır. Ilıksu plajına kent merkezinden 15 dakikada gelmek mümkündür. Plajın içinde tuvaletler, duşlar eşyalarınızı koyabileceğiniz kabinler bulunmaktadır. Ayrıca tüm bunların yanı sıra çocuk parkı, büfe, lokanta ve çay bahçesi de plajda mevcut. Ailenizle beraber eğlenceli vakit geçirebileceğiniz Ilıksu Plajı’na girişler ücretsiz olup şezlong ve şemsiye kiralamak ücretlidir.
6-Filyos Kalesi
Zonguldak Filyos ilçesinin merkezinde bulunan Filyos Kalesi, Roma döneminde yapıldığı düşünülen bir denize hâkim olan bir burunda yer alan tarihi bir yapıdır. Kaleye ait duvarlarda Helenistik-Roma dönemine ait kalıntıları görmek mümkündür. Kalenin tepesinde mermer sütunlar, mermer yazıtlı levha, taş lahitleri ve tuğla mezarları inceleyebilir tarihin kale üzerinde bıraktığı izleri daha net bir şekilde gözlemleyebilirsiniz. Ayrıca kalenin görkemli durması için dışının iri taşlarla yapılmış olması da kaleye ayrı bir güzellik ve güçlü bir görünüş katmıştır. Kaleyi ziyaret edip kalenin büyüleyici manzarasından Zonguldak şehrini de izleyebilirsiniz.
7-Bastoncular Çarşısı
Zonguldak Devrek ilçesinde yer alan Bastoncular çarşısı her yıl yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilmektedir. Özellikle Devrek ilçesine özgü özenli el işçiliği ile yapılmış bastonlarıyla ünlü olan bu çarşıda birçok hediyelik ve yöresel eşya almak aynı zamanda zanaatkârlar tarafından yapılan ürünlerin yapılış aşamasını izlemek mümkündür. Devrek ilçesinin önemli ticaret merkezlerinden olan çarşı, Zonguldak kültürünü insanlara yansıtmaktadır. Haftanın her günü 09:00-17:00 saatleri arasında açık olan Bastoncular Çarşısını ücretsiz bir şekilde gezebilirsiniz.